úterý 7. března 2017

Bydlení: Story o nové pračce a rodící se úchylce - Recenze aviváží

Místo psaní diplomové práce jsem se rozhodla napsat opět pár řádků na blog.. Ach jo, ta prokrastinace mě jednou zničí..
Sama sobě si slibuji, že ihned po dopsání článků se na pár stránek vrhnu a když ne hned neprodleně po, tak navečer či večer už snad určitě ano.


S novým bydlením přišla i otázka nových spotřebičů. A dnes bych se na jeden z nich ráda zaměřila.
Bude jím pračka. Když jsme se rozmýšleli nad její koupí, původním plánem bylo zakoupit susičku a pračku. Nakonec jsme zjistili, že cenové vyhlídky nejsou zas až tak příznivé a pračku, ve které by byla sušička součástí jsme si nepřáli. Takže se výběr zúžil na pračku jako takovou. Musím říct, že rozhodování to nebylo snadné, ale vzešel z něj jasný vítěz.
Při výběru jsem si nechala poradit a říct nějaké názory od mé mamuši, která má s praním přeci jen několikaleté zkušenosti a poradila mi tak, jaký faktor bych měla zohlednit.

Nakonec vyhrála pračka od značky Hoover. Vybrali jsme s mužem pračku s místem pro 9kg prádla, 1600 otáčkami při ždímání a samozřejmě ekonomickou třídu A+++.
Jakmile nám ji přivezli, skákala jsem radostí. Nevím, jestli to nějaká z vás zažila nebo zažije stejně, ale neskutečně mě hřálo u srdce, že mám jako žena v domácnosti svou první vlastní pračku. Samosebou první co bylo, tak muž ji musel rozbalit a zapojit a já se mezitím vydala na nákup nějaké aviváže. Prášek mi poskytla mamuša, protože ho nakupuje ve větším množstvím a ve dvou lidech není přeci jen taková spotřeba. Takže vše bylo připraveno na první praní.

Mohu vám říct, že tím, že jsem doma u rodičů měla pračku s vrchním plněním a nebylo tak vidět dovnitř, tak o to více si doteď užívám praní s naší vlastní pračkou.
Je pro mě skoro televizí, kolikrát se u ní zapomenu a zírám do jejího bubnu, až mě muž shání a bojí se o mě, kde jsem takovou dobu. A já jen sedím v koupelně a koukám, jak nám naše Hůvřice pere. Ano, všem naším spotřebičům jsem dala jména. A to především proto, že až budu doma sama, tak abych si tak sama nepřipadala. Je to bláznivina, já vím, ale my si z toho doma děláme srandu a tak žijeme společně s Boženou, Hůvřicí, Diamantem, Samem a Karlem.. O jednotlivých spotřebičích a jejich jménech vám napíši třeba zase někdy příště.

Dnes bych se ale ještě chvilku ráda věnovala Hůvřici (čti pračce). S novou pračkou mě popadla nová manie a tou mánií jsou aviváže a praní.
Když se mi vrátil muž z pracovní cesty, tak jsem ho přívitala slovy: "Tak moc jsem se na Tebe těšila, protože určitě vezeš špinavé prádlo a já budu moci vyprat.". Ano, čtete dobře. Protože jsem byla delší čas doma sama a neměla jsem tak dostatečné množství k praní - nechtěla-li jsem prát jen pár kousků, pro které by byla škoda (a hlavně neekonomické) vůbec Hůvřici zapínat, těšila jsem se o to víc na příjezd druhého člena domácnosti, mé drahé polovičky.
Protože bych nejraději prala každý den v týdnu - a že jsem měla tendence si vždy najít něco, co by vyprat potřebovalo, zúžila jsem svou prací mánii na víkendy. Takže když jsem se jednou takhle v sobotu ráno probudila, muž mi povídá: "Zlatíčko, hádej co je dneska?". Nechápavě jsem na něj třeštila oči a povídám mu: "Sobota." A on mi na to praví: "No víkend přeci.". Blik cvak.. VÍKEND PŘECI, můžeš zvesela prát! Jupíjej. A tak jsem běžela k našemu koši na prádlo a začala třídit.

K praní jsem si dokoupila hned pár pomocníků. o které bych se v tomto článků také ráda podělila. Některé z nich byly pořízeny na doporučení zkušenějších, jiné jsem si koupila sama od sebe.
Jedním z pomocníku jsou například pohlcovací papírky, které se vhazují do prádla. Například když perete barevné prádlo a bojíte se, abyste si neobarvili prádlo o jinou barvu. Jsou skvělé a zvykla jsem si na jejich pravidelné používání. Nově jsem včera pořídila také odstraňovač skvrn od W5 z Lidlu, tak uvidíme, jestli bude stát zato.



Dalším důležitým pomocníkem je mimo prací prášek také gel, který je vhodný na praní tmavého prádla - vyhnete se tak riziku ulpění bílého pracího prášku na tmavém oblečení. Pořídila jsem si také šikovný "košík" na drobné prádlo - spodní, ponožky. A to proto, že určitě už všichni dobře vědí, že pračky požírají ponožky, které jim asi chutnají nejvíce a my se pak divíme, že nemůžeme dohledat druhou ztracenou fusekli.
Prášek si z praktických důvodů přesypávám do zakoupené plastové nádoby s uzávěrem. Tu svou jsem pořídila v Pepcu za pár kaček.



Kapitola sama o sobě jsou ale aviváže, které bych vám ráda ukázala a popsala jejich vůně a mé dojmy z nich :)

Jako první jsem si pořídila zlatou aviváž od Lenoru. Nebudu se tu zabývat popisem jmen, to si ostatně budete moci prohlédnout na fotografiích. Pokusím se především popsat vůni a také kvalitu vůně po vyprání prádla.

LENOR
Po přičichnutí k této aviváži jsem byla uchvácena a byla jasnou volbou. Kupovala jsem ji v DM.  Vůně je nádherná, s příjemnou květinovou parfemací, která není vtíravá, ale i přesto velice výrazná. Prádlo po ní krásně voní a drží se v něm několik dní.

TESCO
Tuhle aviváž jsem pořizovala spíše kvůli výhodné ceně, na kterou byla zlevněna. Vůně mi samosebou při očichání voněla, ale nyní v porovnání s ostatními vím, že už bych si ji znovu koupit nepotřebovala. To ale neznamená, že by byla vůně špatná. Její parfemace je střední a připomíná tóny pánského parfému. Přijde mi ale, že ve vypraném prádle se moc dlouho neudrží. Možná v budoucnu zkusím větší množství a uvidíme, jaký bude výsledek.

SOFTLAN
Aviváž, která je známá snad každému. Když jsem narazila na tři novinky od ní, všechny jsem očichala a už si je nesla domů. Musím říct, že vůně jsou nádherné

Malina s květinami je asi nejsladší vůní, kterou formou aviváží mám. Voní ale moc krásně, jen si člověk musí dát pozor na množství, které používá. Díky sladkosti hrozí bolehlav. Jinak prádlo velice krásně provoní a vůně v něm drží několik dní po.

Tropická vůně není tak výraznou jako ta předchozí. Cítit jsou tam opravdu nějaké květiny, vůně je hodně zajímavá a těžce se popisuje. V prádle není špatná, ale dala bych ji na třetí místo ze všech třech zakoupených vůní od Softlanu.

A něco pro milovníky kokosu. Tohle je naprostá bomba. Vůně je věrohodná mléku z čerstvě rozseknutého kokosu. Prádlo voní přes celý byt a drží se v něm i několik dní po uschnutí. Tuhle aviváž musíte mít.

SILAN
Jakmile se přátele z okolí dozvěděli o mé úchylce, přišel i patřičný dárek. Tato aviváž od silanu je skvost. Voní jako dámský parfém, je příjemná, přiměřeně sladká i intenzivní. Prádlo je po ní krásně voňavé a evokuje vůni "trika nesoucího vůni nastříkaného parfému".

DOUSSY
Této aviváži jsem neodolala naposledy a to v Lidlu. Dohromady mají 3 vůně. Voněly mi všechny až snad na zelenou. Protože jsem věděla, že to bude již sedmá aviváž v řadě, musela jsem si vybrat jen jednu. Volba nakonec padla na růžovku. Je to překrásná, decentní pudrová vůně meruněk. Cítím v ní léto a miluji ji. Prádlo provoní dobře, délku, po kterou v něm bude cítit teprve testuji.

Myslím, že informací v článku bylo pro dnešní den až až :) Vy mi dejte vědět, jestli se vám nějaké takové články líbí, nebo jestli nemá cenu se jimi vůbec zabývat. Brzy pro vás chystám článek o dekoracích a zase nějakém tom malém náhledu do našeho bydlení.

Mějte se prima

kkiss


pátek 3. března 2017

Čokoládový festival a výstava jarních cibulovin a tulipánů 2017

Téměř po měsíci vás zdravím s novým postem.


Díky stěhování většinu našeho času investujeme do zútulňování našeho bydlení. To ovšem neznamená, že nepodnikáme i jiné věci.

A tak jsem letos opět vyrazili na čokofestival a také výstavu jarních květin a tulipánů, jako minulý rok.
Pokud byste snad obě dvě chtěli porovnat, není nic jednoduššího než kliknout zde.

Mám pro vás doslova smršť fotek, takže si myslím, že velké komentování zde bude zbytečné. Něco bych přeci jen k oběma akcím napsala.. Čokofestival mi přišel oproti minulému roku klidnější. možná to bylo i zvolenou dobou návštěvy. Vše jsme si celkem v klidu prošli, nafotili, ochutnali, nakoupili a mohli jsme se přesunout do zahradnictví.
Letos nás na čokofestivalu asi nejvíce zaujal stánek s popcornem. Ano, žádná čokoláda ale popcorn. A ten především proto, že ho měli v takových příchutích, o kterých se nám ani nezdálo. Vzhledem k jeho vyšší ceně jsme se museli držet a vybrali jsme tak 2 příchuti. Jednou z nich byla cappuccino, karamel, škořice a ta druhá camembert. Více mně osobně asi chutnala příchuť sýrová. Kávová je více pro milovníky kávy, logicky. Což je přítel i mamuša. Takže ti si na něm, myslím, pošmákli.
Čokoládový kebab nás nechal letos chladnými, ale neodolali jsme přemrštěně drahému kornoutu od Lagarta. Budete ho moci vidět na fotu. Ve finále jsme si dali jeden napůl a udělali jsme dobře, protože nás doslova zaplácl.
S sebou jsme si ještě odnesli 3 makronky v příchutích banán, černý rybíz, čokoláda s karamelem a solí. Dopřály jsme si je druhý den k snídani jako sladkou tečku a na jazyku se rozplynuly a chutnaly božsky.

Nyní se pojďte mrknout na smršť fotek z čokofestivalu...


















































Zkrátka čokoládou se to hemžilo všude, ale naštěstí se nám podařilo odolat. Své asi udělaly i plné žaludky :D
Poté jsme se přesunuli do zahradnictví. To zkrátka miluji, protože atmosféra, kterou udělají samotné květiny je pro mě neuvěřitelně uspokojující, příjemná a voňavá především. Samosebou i jako minulý rok mi přítel koupil tulikrásky, které jsme společně vybrali. K dnešnímu dni mi stále zdobí stůl  v kuchyni. Druhý den jsme vyrazili do zahradnictví znovu i s mojí mamušou a odnesly jsme si také narcisky. Těch měli nepřeberné množství a tak jsme si každý vybrala jiné. Mamuše už vykvétají, já si na ně budu muset ještě chvilku počkat.
Dnes se mimochodem do zahradnictví chystám znova a tentokrát pro nové vosky od YC, které dostali. Prý bývají rychle pryč a tak nechci zaváhat a zavčasu si je přeji očichat a vybrat ty správné pro provonění našeho domova.

Zvláštností letošního ročníku nebyla volba nejkrásnějšího tulipánu, ale aranžmá. Ta si připravila floristky a bylo jich tuším kolem 20. Výhercem se stalo aranžmá číslo 2. Tak schválně, jestli byste ho zvolili i vy :) My s přítelem jsme se s v něm shodli.


























































A zde se dostáváme k mému asi nejoblíbenějšímu zákoutí z celého zahradnictví. Ke svíčkám. Miluji je a dalo by se tak trošku říct, že jsem šminky a oblečení vyměnila za ně. Respektive raději si v poslední době koupím vosk či svíci než-li hadr na sebe. To ale samosebou neznamená, že bych na šminky a oblečení úplně zanevřela. Spíš mám teď jiné priority a velkou radost mi činí vůně domova a třeba zmínka rodiny, která k nám přijde a pochválí nám, že máme voňavý byt.









Tak a to by bylo ze smršti fotek na téma čokoláda a tulikrásky vše. Věřím, že s nadcházejícím jarem bude opět více času a chuti k tvoření nových článků. Ty se budou nejspíš týkat především bydlení, vychytávek, spotřebičů a slastí a strastí s bydlením spojených. Normálně bychom s našimi zážitky, které zažíváme od začátku koupě nového domova, mohli napsat knihu.. Začnu o tom snad i uvažovat, protože každý, kdo se bude stěhovat by se nad ní mohl pobavit a třeba zavzpomínat, nebo se vyvarovat, naším chybám.¨

Mějte se co nejvíc sluníčkově, přeji vám jen samé krásné chvilky a budu se snad zase brzy těšit :)

kkiss